Blogindlæg

Første føring – om at vinde cykelløb og skabe partnerskaber for energiøer

Den 16. maj 2023 var en vigtig dag for Bornholm.

  • Mysteriet om de rystelser, der ramte øen lørdagen inden blev (delvist) opklaret – det var ikke Krølle Bølle og de underjordiske, men ukendte overlydsfly, der var på spil.
  • Magnus Cort vandt en magisk og stenhård 10. etape i Giroen og skrev sig ind som den tredje danske rytter, der har sejret i alle tre Grand Tours.
  • Og nå ja, så afholdt Baltic Energy Island sit første fagtræf om udviklingen af fremtidens energiøer i Rønne med deltagelse af +150 eksperter og hangarounds - mig selv inklusive.

Det var de to første begivenheder, der fyldte mediebilledet. Men mon alligevel ikke, at diskussionerne om Energiøerne og fremtidens energiinfrastruktur fortjener den største plads i historiebøgerne.

 

Energiens Silkevej

For det er jo virkelig markante projekter, der er på tegnebrættet. Som Ditte Juul Jørgensen, øverste ansvarlige for udarbejdelse af EU-kommissionens energipolitik, gjorde opmærksom på i sit oplæg, er Energiøer en helt afgørende komponent i at indfri planerne for et pålideligt europæisk energisystem baseret på vedvarende energi. Eller for nu at sige det med Hanne Storm Edlefsen, direktør for energiøer i Energinets ord:

”Danmark og Østersøen er centrum i energiens silkevej, hvor vi med egne vindmøller binder solceller i syd og vandkraft i nord sammen til et sammenhængende energinet i Europa.”  

EnergiØ Bornholm er tænkt som den første brik, det første knudepunkt, i denne europæiske og globale omstilling. Bornholm skal udvikle og sætte standarden for, hvordan andre energiøer i Danmark, i Østersøen og globalt skal realiseres både teknisk, økonomisk og socialt. Stemningen på konferencen var forståeligt i den begejstrede ende.

Men nemt bliver det ikke. Magnus Corts sejr var storslået, fordi vejret var så elendigt og løbet var så langt. Sådan bliver det nok også med EnergiØer. Forhindringerne er mangeartede. Blandt energieksperterne og beslutningstagerne på konferencen fyldte især de tekniske og økonomiske problemer med at udvikle og skalere løsningerne hurtigt nok. Men tillad mig at pege på én af de uklassificerede stigninger, jeg tror man skal være særligt opmærksom på: Hvem tager den første føring?

Gensidige investeringer

EnergiØ’er handler om at skabe sammenhæng og samtidighed i investeringer foretaget af mange selvstændige aktører. Og investeringerne er gensidigt afhængige: Vindmøller afhænger af et transmissionsnet/et transmissionsnet afhænger af vindmøller; power to x afhænger af meget vedvarende energi/meget vedvarende energi forudsætter power to x etc. Og hvem tager den første føring velvidende, at der først er gevinst, når hele feltet er beslægtede investeringer er kommet i mål? Hvordan undgår vi, at synergier bare er noget, vi taler om?

Her er der inspiration at hente fra udvidelsen af Rønne Havn – en udvidelse, der blev besluttet og igangsat, før man var sikker på, at der kom krydstogtskibe og udskibning af vindmøller. En udvidelse, der betød, at der netop kom krydstogtskibe og udskibning af vindmøller havnen. For en gang skyld kom hønen før ægget og skindet blev solgt før bjørnen var skudt. Skal man sammenfatte direktør for Rønne Havn, Lars Nordahls, beskrivelse af forløbet, tegner følgende 4-trinsraket sig, hvordan partnerskaber får flyvehøjde:

  1. Start med en vision, der tænder et både stort og langt lys – som eksempelvis masterplanen for Rønne Havn 2050 udarbejdet i 2016 (som igen var resultatet af tidligere visionsarbejde). Det handler om mod til at satse stort, som da Cort med 175 km igen stak af fra hovedfeltet for i over 30 km jagt uden radiokontakt at svæve i ingenmandslandet op til udbrydergruppen.
  2. Opbyg relationer til andre beslutningstagere, før du skal bruge dem. Det tager tid at opbygge tillid og fælles forståelse. Hvis du først interesserer dig for andre beslutningstagere, når beslutninger skal tages, er det for sent. Cort kom kun afsted, fordi hans holdkammerat Ben Haley – som holdet havde hjulpet til sejr på 8. etape – lukkede de tidlige uønskede udbrud ned.
  3. Bryd projektet og risikoen op i mindre bidder. ”Action beats everything” som Lars pointerede i sit oplæg. At lande det første vindmølleprojekt og dele investeringen sammen med Siemens var forudsætningen for at kunne lave det næste større projekt, og så kører vindmøllen. Cort og hans to følgesvende var samlet i udbrud i 3 timer, hver af deres føringer var på max 30 sekunder.
  4. Stå på et fundament af tålmodighed. Som et selvstændigt aktieselskab og med Bornholms Regionskommune som hovedaktionær er det ikke det hurtige afkast, men de konkurrencedygtige investeringer på den lange bane, som Rønne Havn kan og skal interessere sig for. Corts sejr på 10. etape var aldrig kommet i hus uden time efter time på træningscyklen.

Må den 16. maj 2023 blive husket som bornholmerdagen, hvor mod og tålmod, korte føringer og lange udbrud, sejre og sejtræk gik op i en højere enhed!