News

Innovationsrådgivning for cirkulære frontløberkommuner

Skrevet af
Date
28.03.2023
Kolding, Fredensborg og Fredericia kommuner har sat ambitionerne højt, når det gælder cirkularitet. Smith er innovationsrådgiver for de tre kommuner, der er udvalgt af CLEAN og DDC til at være frontløbere i arbejdet med systemiske cirkulære løsningsmodeller.
  • Kolding arbejder med et værktøj til udvikling og dialog på tværs af kommunens forvaltning og til samarbejdet med bl.a. private byudviklere.
  • I Fredericia etableres en vandsymbiose, hvor de største vandforbrugende virksomheder, vandselskabet og kommunen samarbejder for at mindske vandforbruget. Læs evt. mere her
  • I Fredensborg skal materialerne fra nedrivning af Nivå bycenter indgå i nyt byggeri og i belægningen i Nivås nye bydel. Læs evt. mere her

Indsatsen giver kommunerne mulighed for at arbejde både systemisk og i praksis med lokale cirkulære udfordringer i samarbejde med virksomheder, forskningsmiljøer og borgere og i tæt sparring med andre danske kommuner. Formålet er at accelerere den grønne og cirkulære omstilling i danske byer ved at gøre danske kommuner aktive frontløbere og give dem forudsætningerne og kompetencerne til at arbejde med systemiske cirkulære løsningsmodeller.

Tænk cirkularitet ind i byudviklingskæden

Der er ingen tvivl om, at kommunerne spiller en nøglerolle i at facilitere den cirkulære økonomi lokalt - men de gør det ret forskelligt. Opmærksomheden på cirkularitet er generelt høj – både politisk og i embedsværket - og bl.a. i DK2020 klimahandleplanerne har mange kommuner skrevet klare mål om genbrug og genanvendelse. Det er vigtigt og stærkt.

Når det kommer til at få omsat intentionerne i det daglige arbejde, er det dog ikke altid ligetil. For hvordan kommer den cirkulære tænkning ind i alle forvaltninger og i alle kommunens aktiviteter - fra myndighedsopgaver, indkøb, udbud, kultur og fritid til erhvervsfremme? Og hvordan skabes og fastholdes dialog og samarbejde med f.eks. forsyningsselskaber og private virksomheder om de politiske mål, der er sat om cirkularitet? Her mangler der ofte gode redskaber.

Fra 80'er-center til cirkulær bymidte (se fotos) 

Et eksempel på en frontløber er Fredensborg Kommune, som ambitiøst arbejder for at indtænke cirkularitet i hele byudviklingskæden for omdannelsen af Nivå bymidte. Her skal et bycenter fra 1980’erne nedrives, hvorfra en stor del af byggematerialerne genanvendes i den nye bymidte. De cirkulære principper fokuserer bl.a. på at begrænse tilførslen af nye materialer til byggeri og anlæg i byrummet, grønne kiler og infrastruktur. Skal ambitionerne med Nivå bymidte lykkes, kræver det en gennemtænkt tilgang til cirkularitet og et særdeles godt samarbejde mellem kommune, investorer, rådgivere, entreprenører og andre gode kræfter lokalt.

INFO

Læs mere om Cirkulære frontløberkommuner her

Kontakt Søren Smidt-Jensen, hvis du vil vide mere.

Indsatsen er støttet af Realdania