News

Åbning af 4-1 Pavilloner

Skrevet af
Date
09.06.2023
Torsdag den 8. juni markerede åbningen af de tre pavilloner under initiativet "Boligbyggeri fra 4 til 1 planet". Realdania, Villumfonden, vinderholdene fra de tre pavilloner samt en række andre aktører, der har været en del af hele tilblivelsen af udstillingsområdet var i fællesskab med til at klippe snoren til udstillingsområdet på Søren Kierkegaards Plads. Her kan læse uddrag af Mikkels åbningstale til begivenheden.

Velkommen!

Velkommen til åbningen af initiativet 4 til 1 planet - pavillon- og udstillingsområde. 

Velkommen til et byggeri, der går fra det gravede til det groede.

Det I er, samt stedet I står, er på mange måder den logiske konklusion på en argumentationsrække, der er lige så simpel, som den er svimlende:

  • Vi skal holde os inden for de planetære grænser
  • Byggeriet skal reducere sit ressourceaftræk

Vi skal bygge med:

Fornybare materiale = groede materialer og materialer foarbejdet ved simple, lavenergiprocesser, så de kan komme tilbage til udgangspunktet. 

Nye materialer = ny arkiektur (tagudhængent over den stampede jord, de stejle tagflader for strået, møbelbeslaget for træbyggeriet). Vi går fra arkitekturens materialer til materialernes arkitektur. 

Nye materialer og ny arkitektur = nyt forhold til det byggede. Byggeri er ikke bare noget, vi investerer i og ejer. Det er noget, vi sætter i verden og drager omsorg for, så det kan drage omsorg for os.

Nye materialer er dermed også et nyt værdisæt. Vi skal ikke bygge til vores egen evighed - vi skal bygge til planetens varighed.

 

Stedet her

Nyt møder gammelt. Søren Kierkegaards Plads er fantastisk til at illustrere det skift, der sker i byggeriet lige nu. Reværks stampede jord versus Rem Kolhaus stål og glas. Rønnow, Leth og Gori samt Cinarks tækkerør versus SHLs glas og beton. Lokal og Aaens træ versus Chr. 4s murede Bryghus.

Der er ingen tvivl om, hvilke byggerier der er de store, og hvem der i dag er de kendte arkitekter og bygherrer. Men for mig er der heller ingen tvivl om, hvad og hvem fremtiden tilhører.

Tilbage til fremtiden

Vi kigger tilbage for at kigge frem. Den byggeskik, der med modernisme og industrialisering har kendetegnet de sidste 100 år er undtagelsen, snarere end reglen – som det fint fremgår i arkitektskolens bidrag:

”Vi skal lære af historien. Vi skal genopdage, genoptage og genfortolke historiens materialer og byggeskikke til nutidens behov."

Brikkerne er kendt, men motivet er nyt. Velkommen til alle der sammen med os vil udforske de nye motiver – i dag, i morgen og frem til en planet i balance.